Gyldig fra

Gæld til det offentlige: 275.000 borgere varslet om løntræk i nyt system

Gældsstyrelsens nye inddrivelsessystem, PSRM, har igen gjort det muligt for styrelsen at trække borgere direkte i deres indkomst, når de har gæld til det offentlige. Den første milliard kroner er inddrevet ved brug af det effektive redskab, og det samlede provenu i det nye system har nu rundet 2 milliarder.

Gældsstyrelsen har for alvor taget det nye inddrivelsessystem, PSRM, i brug. Systemet skal sikre, at borgere og virksomheders gæld til det offentlige fremover bliver inddrevet så effektivt som muligt.

Systemets mest effektive værktøj er lønindeholdelse. Det vil sige, at styrelsen kan trække skyldnere i deres indkomst, så de bliver tvunget til at afdrage på deres gæld, inden de får deres løn udbetalt. Foreløbig er 275.000 skyldnere med gæld til det offentlige blevet varslet om, at Gældsstyrelsen vil lønindeholde dem, og i alt er 1,1 mia. kr.  fra 2019 og frem til oktober i år blevet tilbagebetalt til de offentlige kreditorer.

”Det er en milepæl for Gældsstyrelsen, at vi nu har rundet den første milliard i lønindeholdelse. Det er den første af mange milliarder, som vi forventer at kunne sende tilbage til de offentlige kreditorer ved brug af det her yderst effektive redskab de kommende år,” siger direktør i Gældsstyrelsen, Lars Nordahl Lemvigh.

Lige nu er over 160.000 personer i gang med at afbetale gæld for ca. 2 mia. kr. yderligere gennem en lønindeholdelsesordning.

Gældsstyrelsen forventer, at flere skyldnere vil blive trukket i deres løn i takt med, at en større andel af den samlede gæld til det offentlige bliver rykket over i PSRM. I øjeblikket er gæld til en værdi af ca. 6 mia. kr.  sendt til inddrivelse i det nye system.

”Som skyldner får man muligheder for at betale hos de offentlige kreditorer, før gælden havner hos Gældsstyrelsen. Vi rykker dem igen for deres gæld, og betaler de stadig ikke, så har vi altså mulighed for at trække dem i deres løn. Det er en meget effektiv måde at inddrive gælden på, og derfor selvfølgelig et vigtigt værktøj, som vi anvender i stor stil”, siger Lars Nordahl Lemvigh.

I alt er ca. 2 mia. kr. blevet inddrevet gennem det nye inddrivelsessystem, PSRM. Lønindeholdelse udgør dermed over halvdelen af det samlede provenu i det nye system.

 

Læs mere i publikationen "Nyt inddrivelsessystem lønindeholder mere end 1 mia. af danskernes gæld.

 

For yderligere oplysninger

Journalister:  7222 1304

Borgere og virksomheder: 7015 7304