Særskilt træk i din indkomst

Har du ubetalte biblioteksgebyrer, kontrolafgifter eller licens? Så kan vi trække op til 400 kr. om måneden af din indkomst, til at betale gælden.

Du får mindre udbetalt, indtil din gæld er betalt

Når vi betaler din gæld af din indkomst, gør vi det ved at hæve trækprocenten på dit skattekort. Det kalder vi lønindeholdelse. Det betyder, at du får mindre udbetalt, end du ellers ville have fået. Vi bliver ved med at trække en del af din indkomst, indtil du har betalt din gæld.

Vi må trække 400 kr. af alle typer indkomst

Hvad enten du er på SU, kontanthjælp, dagpenge eller har indkomst gennem et job, må vi trække 400 kr. om måneden. Det kalder vi for særskilt lønindeholdelse. Vi må dog kun trække beløbet og bruge det til at betale gæld, renter og gebyrer, der stammer fra:

• biblioteksgebyrer
  • kontrolafgifter, fx P-afgifter
  • licens.
Gaeldsstyrelsen Hvad Betyder Saerskilt Loenindeholdelse (1)

Ofte stillede spørgsmål om særskilt lønindeholdelse

• Er I sikre på, at jeg har penge nok at leve for, når I tager en del af min indkomst?

Ja, vi sørger for, at du stadig har penge til at leve for. Det gør vi ud fra regler, som tager hensyn til om du er enlig, samlevende og har forsørgelsespligt.

• Min gæld til det offentlige er lav. Trækker I alligevel en del af min indkomst?

Ja. Hvor meget du skylder, har ikke betydning for, om vi trækker en del af din indkomst. Størrelsen på din gæld har dog betydning for hvor længe, vi trækker en del af din indkomst. Skylder du fx 400 kr. for et biblioteksgebyr, trækker vi kun beløbet fra din indkomst én gang.

• I trækker ikke længere en del af min indkomst. Er jeg så gældfri?

Nej, ikke nødvendigvis. Vi kan trække en del af din indkomst til at betale bestemte typer af gæld. Du kan derfor stadig have gæld til inddrivelse, som du ikke har betalt. Du kan finde ud af, om du stadig har gæld til inddrivelse, ved at ringe eller skrive til os via Kontakt.

• Hvordan kan jeg undgå, at I trækker en del af min indkomst?

Du kan betale din gæld

Hvis du betaler din gæld, har vi ingen grund til at trække en del af din indkomst. Du kan læse, hvordan du betaler, på siden Sådan betaler du din gæld.

Du kan fortælle os, hvis du i en periode ikke kan betale af på din gæld

Har du i en periode ikke mulighed for at betale af på din gæld på grund af særlige omstændigheder, kan du kontakte os. Så vurderer vi, om du fx kan få henstand med betalingen af din gæld. Ring eller skriv til os via Kontakt.

• Hvordan regner I ud, hvad I skal trække af min indkomst?

Det gør vi ved at regne en procent ud, som svarer til de 400 kr., vi må trække af din indkomst. Procenten lægger vi sammen med trækprocenten på dit skattekort. Den samlede procent, der bliver trukket, vil derfor blive højere end normalt.

Vi regner ved hjælp af tre tal ud, hvad vi må trække af din indkomst:

• de 400 kr. vi må trække
    • din månedlige indkomst
    • dit månedlige skattefradrag.

Regnestykket ser sådan ud:

Særskilt lønindeholdelsesprocent - udregningsmodel

Vi runder lønindeholdelsesprocenten ned til nærmeste hele tal.

• Kan jeg se, hvad I har trukket af min indkomst?

Ja, i TastSelv kan du se, hvad vi indtil videre har trukket af din indkomst.

Sådan ser du, hvad vi har trukket til at betale af på din gæld:

1. Log på skat.dk
    2. Vælg ”Skatteoplysninger”
    3. I listen i venstre side, vælg ”Søg i Indkomstoplysninger”
    4. Under Lønindeholdelse, klik på ”Vis evt. Lønindeholdelse for år”
    5. Vælg ”Hent oplysning”.

Du kan læse mere om reglerne om særskilt lønindeholdelse i Den juridiske vejledning, afsnit G.A.3.1.2.10 Særskilt lønindeholdelse, som du finder på skat.dk/juridiskvejledning.